praktijknieuws

Griepvaccinatie 2021-2022

Binnenkort starten de jaarlijkse griepvaccinaties. Momenteel zijn wij de lijst aan het opstellen met risicopatiënten. Hieronder vallen alle patiënten ouder dan 65 jaar, maar ook jongere patiënten met chronische aandoeningen. Indien u twijfelt of u al dan niet in aanmerking komt voor een griepvaccinatie mag u ons zeker contacteren.

Elke patiënt ouder dan 50 jaar kan zonder voorschrift een griepvaccin bestellen bij de apotheek. Wie jonger is moet wel nog een voorschrift kunnen voorleggen. Wie dit wenst neemt best contact met ons op.

De eigenlijke vaccinaties zullen zo veel mogelijk plaastvinden op vaccinatiedagen. Meer info volgt later. De vaccinatie vindt best plaats vanaf november om zo lang mogelijk dekking te bieden tijdens het griepseizoen.

21/09/2021 – Dr. Yen Deledicque

Mondmaskerplicht

Vandaag werd het nieuws bekend gemaakt over het afschaffen van de mondmaskerplicht in onder andere de horeca en winkels.

Een huisartsenpraktijk is echter geen winkel of horecazaak maar een gezondheidsinstelling. Er komen zowel gezonde als zwakkere mensen langs. Uit solidariteit met wie een verhoogd risico loopt op complicaties, blijft de mondmaskerplicht in de praktijk bestaan.

Het dragen van een mondmasker is dus vereist om de praktijk te betreden.

Wij danken u voor uw begrip om zo de zwakkere patiënten te kunnen beschermen.

17/09/2021 – Dr. Yen Deledicque

Vaccinatienieuws!

De lijst met risicogroepen die in aanmerking komen voor een derde COVID-vaccinatie is bekend gemaakt. Het gaat om personen met een verminderde immuniteit, veroorzaakt door een bepaalde aandoening of een behandeling, waardoor zij minder goed reageren op een vaccinatie een derde dosis aangewezen is om maximale bescherming te verkrijgen tegen ernstige ziekte, hospitalisatie of overlijden door COVID-19.

De volgende risicogroepen komen in aanmerking:

 • patiënten met aangeboren afweerstoornissen
 • patiënten met chronische nierdialyse
 • patiënten met inflammatoire ziekten die behandeld worden met immunosuppressiva
 • patiënten met bloedkankers of andere kwaadaardige tumoren, die in actieve behandeling zijn/of waren de voorbije 3 jaren
 • pretransplant-, stamcel transplant- en orgaantransplant patiënten
 • HIV-patiënten waarvan het aantal CD4-cellen lager ligt dan 200 per mm³ bloed

De selectie en uitnodiging van de patiënten zal vanaf half september plaatsvinden in de vaccinatiecentra. Patiënten worden uitgenodigd van oud naar jong.

Voor meer informatie kan u terecht op info-coronavirus.be.

03/09/2021 – Dr. Yen Deledicque

Wijziging uurrooster

Dr. Tryssesoone is in verlof tussen 26 juli en 1 augustus. Vanaf 2 augustus zal zij nog slechts beperkt aanwezig zijn in de praktijk. Het uurrooster zal dan ook aangepast worden.

Op woensdagnamiddag en  -avond zal het vanaf 2 augustus ook niet langer mogelijk zijn om op raadpleging te komen in de praktijk. Wij verontschuldigen ons voor het ongemak, maar om familiale redenen is er geen permanentie mogelijk op woensdagnamiddag en -avond. Wie op dat moment dringende medische hulp nodig heeft, contacteert best een huisartsenpraktijk in de buurt of begeeft zich naar de spoedgevallen (bij levensbedreigende problemen)

22/07/2021 – Dr. Yen Deledicque

Weg met de papieren voorschriften?

Uw huisarts is sinds 1 januari 2020 verplicht om elektronisch voor te schrijven. Dit betekent dat uw geneesmiddelenvoorschrift bewaard wordt op de beveiligde eHealth-server. Om uw geneesmiddel op te halen, had u wel nog steeds een papieren bewijsstuk nodig om af te geven bij uw apotheker.

Vanaf 15 september 2021 zullen ook de papieren bewijsstukken wegvallen en wordt het voorschrijven volledig gedigitaliseerd. Op deze manier komt er meer tijd vrij tijdens de consultatie en kan u als patiënt zelf uw voorschriften beheren via mijngezondheid.be of via Helena.care.

Wie dit wenst kan uiteraard nog steeds een voorschrift op papier verkrijgen.

02/07/2021 – Dr. Yen Deledicque

Gewijzigde Quarantaine-regels en testingcriteria

Vanaf juli zijn er enkele wijzigingen in de COVID-19 teststrategie. Hieronder de belangrijkste wijzigingen:

 • Snelle antigeentest via apothekers: vanaf midden juli kunnen apothekers mee instaan voor COVID testen in het kader van reis of ontspanning. Dit kan via een snelle antigeentest die de apotheker afneemt. De apotheker is verantwoordelijk voor de correcte registratie van de test.

 • Aangepast testbeleid voor volledig gevaccineerde patiënten (vanaf 14 dagen na laatste dosis van het vaccin in kwestie)
  • Bij symptomen:
   Zo snel mogelijk testen + thuisisolatie tot het resultaat gekend is. Bij een positieve test thuisisolatie van 10 dagen.
  • Bij hoog-risico contact:
   Zo snel mogelijk testen + quarantaine tot resultaat gekend is.
   Bij een negatief resultaat is geen tweede test of quarantaine meer nodig.
   Bij weigering van de test moet een quarantaine van 10 dagen gerespecteerd worden.

30/06/2021 – Dr. Yen Deledicque

Pre-reistesten in het kader van COVID-19

Verschillende landen vereisen een negatieve covid-test of een bewijs van dubbele vaccinatie wanneer u het grondgebied wil betreden.
Bij een correcte vaccinatie tegen covid-19 kan u het certificaat downloaden via www.mijngezondheid.be -> EU Digitaal Covid Certificaat of u kan de app van Covidsafe installeren om het certificaat op uw smartphone te plaatsen.
 
Voor jongeren of mensen die nog niet gevaccineerd werden, is nog steeds een COVID-PCR test vereist. Vanaf 28 juni tot en met 30 september kan elke Belg die nog niet volledig werd gevaccineerd 2 gratis testen laten uitvoeren. De CTPC-code voor deze test kan u verkrijgen via www.mijngezondheid.be of www.myhealthviewer.be. Neem deze code zeker mee wanneer u uw test laat uitvoeren, zonder deze code moet u de test betalen.
 
Waar de test laten uitvoeren?
 • In onze praktijk, via onze verpleegkundige (enkel ’s morgens, na afspraak). Neem hiervoor telefonisch contact met ons op.
 • In het testcentrum te Daverlo (Dries 2, 8310 Assebroek): maak een afspraak via www.testcovidnwvl.be
 • Zorg zeker voor een juist email-adres en geef de nodige info mee betreffende de 1) bestemming en 2) in welke taal het laboresultaat moet worden opgesteld.
 
Het testresultaat
 • Als de test via de praktijk werd uitgevoerd, ontvangt u een mail van Labo Nuytinck met uw resultaat.
 • Als de test via het triagecentrum werd uitgevoerd, ontvangt u een mail van het AZ Sint-Lucas met uw resultaat.
 • Via www.mijngezondheid.be -> Resultaat via CTPC-code kan u met uw code het resultaat opvragen.


24/06/2021 – Dr. Yen Deledicque

Verlofregeling zomer 2021

De artsen nemen deze zomer enkele weken verlof. Hieronder kan u de verlofregeling terugvinden.

 • Dr. Tryssesoone is afwezig van:
  • 15 juni tot en met 25 juni 2021
 • Dr. Ampe is afwezig van:
  • 28 juni tot en met 9 juli 2021
 • Dr. Deledicque is afwezig van:
  • 12 juli tot en met 23 juli 2021


16/05/2021 – Dr. Yen Deledicque

Dr. Tryssesoone Verhuist

Dr. Tryssesoone start in oktober haar eigen praktijk in Oedelem. Wij wensen haar hierbij veel succes!
Voor meer informatie kan u terecht bij dokter Tryssesoone.

16/05/2021 – Dr. Yen Deledicque

Praktijk Vossensteert

Vossensteert 180
8310 Sint-Kruis

050 35 33 55